Kışlık şapkaların neden ponponlu olduğunu hiç merak ettiniz mi? Moda olmanın ötesinde aslında bir amaçları var:
Kışlık şapkalar yüzyıllardır başımızı sıcak tutmak için giyiliyor ve üstteki sevimli ponponlar zamansız bir moda trendi haline geldi. Bu kabarık toplar kışlık kıyafetlerimize şık bir dokunuş katmanın yanı sıra zengin bir tarih taşıyor ve bir zamanlar pratik bir amaca hizmet etmiş olabilir.
Sevimli Bir Kumaş Topundan Daha Fazlası
Bugün kışlık şapkamızın tepesindeki ponpon çoğunlukla kozmetik veya moda ifadesi olarak görülüyor. Ancak tarihi yüzyıllar öncesine dayanıyor ve kökenleri hakkında birçok şaşırtıcı teori var.
“Ponpon” teriminin, “bobble” veya “küçük kumaş topu” anlamına gelen Fransızca “ponpon” kelimesinden geldiğine inanılıyor. Tarihçiler, Viking döneminde İskandinavya’da MS 790 yılına kadar şapkalara baloncuk takma geleneğinin izini sürdüler.
İlginç bir şekilde, barış, bereket, yağmur ve güneş ışığı tanrısı olarak bilinen İskandinav tanrısı Freyr’in, 1904 yılında İsveç’teki bir çiftlikte, ponponla süslenmiş bir şapka veya miğfer takan küçük bir heykeli bulunmuştu. Bu keşif, Ponponlarla ilgili dini veya kültürel bir anlam olabilir. Her iki durumda da ponponların önemli bir süre boyunca şapkaları süslediği açıktır.
Şapkaların neden ponponları var?
Tarihsel Bir Başlangıç
İster inanın ister inanmayın, bu tuhaf tüy yumağının aslında tarihsel kökenleri var:
Napolyon’un piyadeleri, hangi alaya ait olduklarını belirtmek için yünlü toplar takıyordu.
Macar süvari alayları ve İskoç Dağlık Bölgesi alayları da rütbeyi ayırt etmeye yardımcı olmak için bobble kervanına atladı.
18. yüzyılda ponponlu bere, İskoçların en kolay tanınabilen giysisi haline geldi.
Roma’da Roma Katolik din adamları, biretta adı verilen, rütbelerini ve işlerini belirtmek için renkleri değişen, ponponlu şapkalar takmışlardır.
Güney Amerika’da hem erkeklerin hem de kadınların geleneksel kıyafetleri, medeni durumlarını belirtmek için farklı renklerde ponponlarla süslenirdi.
Fransız denizciler, sular sertleştiğinde başlarını geminin alçak tavanına çarpmasınlar diye bunları şapkalarına takarlardı.
Pom-Pom Popülerliği
Buhran sırasında ponpon trendi sıradan insanlar için gelişti ve popüler bir giyim aksesuarı haline geldi. Yükselişleri büyük olasılıkla giysilere aksesuar ekleme ve süslemenin ucuz yoluna bağlandı.
1960’larda Monkees’ten merhum Michael Nesmith gibi ünlüler, tepesinde ponpon bulunan yünlü şapkanın popülerleşmesine yardımcı oldu. Nesmith, grubun TV programında sık sık bobble şapka takıyordu ve bu da onları daha da popüler hale getiriyordu.
Günümüzde kışlık şapkaların üzerinde çeşitli renk, boyut ve malzemede ponponlara rastlamak mümkündür. Tasarım konusunda daha yaratıcı olsak da, ponponların nadiren daha derin bir anlamı vardır ve bunun yerine kış kıyafetinize biraz zarafet katarlar.
Ponponlu favori bir şapkanız var mı?